Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii a analýze návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Súhlasím Čítaj viac.



Aká je vhodná zvuková technika pre začiatočníkov?

05 Dec 2018, 15:04

Každý správny milovník hudby vie, že okrem talentu a hudobného nástroja potrebuje k hraniu aj čosi navyše. Hudba je dnes závislá na dobrej zvukovej technike, bez ktorej sa nezaobídu nielen profesionáli, ale ani začiatočníci.

Nestačí len vedieť hrať

Zvukové vybavenie je dnes dostupnejšie ako kedysi a aj lacnejšia technika vám dokáže poskytnúť vysokú kvalitu. Ak máte v pláne vašu hudobnú tvorbu zaznamenávať, budete k tomu potrebovať najmä kvalitný mikrofón, zvukovú kartu a štúdiové monitory.

Mikrofón je najdôležitejším zariadením pri zázname hudby alebo jej ozvučení. Bez neho nie je možné zosilniť hlas speváka ani zvuk akustických hudobných nástrojov. Pre nenáročného užívateľa, ktorý hľadá úplný štandard a mikrofón bude používať k bežnému nahrávaniu, odporúčame tradičný dynamický mikrofón. S ním chybu neurobíte a získate univerzálne zariadenie.

Hneď po mikrofóne je základom nahrávania zvuková karta. Do nej zapojíte mikrofón, gitaru, klávesy alebo akýkoľvek iný nástroj či zdroj zvuku. Zvuková karta z vášho analógového signálu vytvára digitálnu stopu, ktorú posiela do počítača a do vášho hudobného programu. Dôležitým parametrom zvukovej karty je aj počet výstupov: čím viac výstupov, tým viac napojených nástrojov a zariadení.

Obrázok

V štúdiu sa na detailné počúvanie hudby nepoužívajú bežné reproduktory, ale takzvané štúdiové monitory, nejeden zvukár je na zmenu týchto pojmov citlivý. Štúdiové monitory sú určené k intenzívnemu a kritickému posluchu. Ich zvuk je vyrovnaný a sprostredkuje autentické vypočutie nahrávky, ktorú budete ďalej upravovať a mixovať.

Príslušenstvo a softvéry

Ak sa rozhodujete, akú zvukovú výbavu si zaobstaráte, nezabudnite na nevyhnutné príslušenstvo. Každý hudobník ocení pomoc, ktorú poskytujú kvalitné káble, stabilné stojany a v prípade spevákov aj ochrany mikrofónov, takzvané pop filtre. V prípade citlivých mikrofónov sa zíde zakúpiť si odpružený držiak nazývaný “pavúk“, ktorým sa nahradí objímka.

Mikrofóny, slúchadlá, káble, gitarové efekty, basové kombá či stojany však nie sú všetko. Okrem hardvérových zariadení potrebujete k nahrávaniu aj počítačový softvér, ktorý vám umožňuje nahrávky spracovať a editovať. Ak máte pocit, že k naštartovaniu vašej hudobnej kariéry je potrebné neustále nakupovanie všakovakých krabičiek a mikrofónov, nemajte strach, v našom e-shope nájdete kvalitné zvukové príslušenstvo za prijateľné ceny.
Obrázok užívateľa
Forlis
V.I.P.
Rank:
V.I.P.
Príspevky:
12
Poďakovania:
0
Registrovaný:
11.02.2015

Späť na SK



Kto je on-line

Registrovaní užívatelia:
applebot, Bing [Bot], Google [Bot], Mcl21