Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii a analýze návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Súhlasím Čítaj viac.



Illegal Truth a ich liečba Hip Hopom

Rozhovory s osobnosťami zo scény

20 Aug 2015, 20:20

Illegal Truth a ich liečba Hip Hopom
Obrázok


Zdravím chalanov s Illegal Truth,Sloop Tha Loopa a MK The Wordslinga.
Prvá otázka, čo pre vás znamená Illegal Truth.


STL: Nazdar, pre mňa je Illegal Truth vyjadrením nášho pohľadu na hip-hopovú kultúru a vzťahu k nej. To, čo nás z hip-hopu najviac uchvátilo, robíme. Ďalej to je značka, že poslucháč sa môže aj niečo dozvedieť, nie len bezducho kývať hlavou. V počiatku, keď sme tento názov vymýšľali, bol význam takýto: Rapovať o pravde, ktorá sa možno časom stane nelegálnou (zmena politického systému, a pod.).

MK: Zdravím všetkých. Vnímam to podobne ako Sloop, možno navyše to, že je to pre mňa taký súkromný priestor kde sa môžem realizovať presne tak ako chcem. K tomu pôvodnému významu by som ešte doplnil, že to nemusí byť len pravda ktorá sa môže stať nelegálnou, ale už svojím spôsobom aj je. Mám na mysli veci, ktoré sa proste nehovoria lebo to neni „pekné“ alebo je to mimo zaužívanej normy.


Myslím si, že Ep Ľudom bolo veľmi výborne na vypočutie. Trnava a jej Hip Hopová scéna priniesla ďalšiu kvalitnú formáciu akou ste Illegal Truth,ale aj tak kto vás nakopol na poctivý Boom Bap,odkiaľ naberáte inšpiráciu vo vašej tvorbe?

MK: Ja si myslím, že to nebolo nejaké konkrétne „nakopnutie“. Ono to išlo, aspoň u mňa, tak postupne a prirodzene. Už keď sme začali skúšať prvé veci, išli sme vždy tou cestou klasického rapu. Asi to bolo hlavne tým čo sme vtedy počúvali a čo nám v Slovenskom rape chýbalo. Ale k tomuto má asi Sloop viacej čo povedať...

STL: Zrejme v tom budú mať prsty trnavskí DJ-i, ktorí na parties hrali vždy tie najzásadnejšie veci z 90tych rokov. Neskôr, keď som začínal robiť beaty som sa snažil priblížiť sa tomu zvuku a charakteru hudby. K tomu ma to vždy ťahalo, silné bicie a chytľavá melódia.
Inšpiráciu beriem od producentov z 90tych rokov, a na vinyloch z ktorých samplujem.


Aký máte dnes názor na súčasný Hip Hop, veľa sa dnes súčasných Mcs snaží robiť modernejší sound a do Trapu robiť trendovú hudbu, ale aj tak mne viac sedí ten tradičný nezávislý Hip Hop, no čo ma najviac mrzí, je že dnes už nikoho nezaujíma hlbší odkaz Hip Hopu ako bol v 90tých rokov. No ako sa pozeráte s Illegalu na Hip Hop, je to pre vás niečim viac alebo len bežná fráza?

STL: Nové veci sledujem zriedka, mne nový zvuk až tak nesedí. Je mi jasné, že ľudia chcú napredovať, ale keď sa mi to nepáči, jednoducho to ignorujem. Všimol som si ale, že sa často aj „moderní“ raperi vracajú k boom bapovým prvkom – hlavne bicie.
Hip-Hop je pre nás stav mysle, životný štýl. Aj to, že idem do roboty je pre mňa hip-hop. Zarobím tam na platne, z ktorých urobím nový beat, hehe. To sa dá síce aplikovať takmer na všetko, ale tak to ja chápem.

MK: Hip Hop je pre mňa to čo žijem. Presne jak hovorí Sloop, ja vnímam Hip Hop nech robím čokolvek. Znie to tak zvláštne, ale kto vie tak vie, kto nevie tomu nevysvetlíš, to treba zažiť. A k tým novým veciam, tak trap nesledujem vôbec, skôr si idem všetko staršie veci. Občas si vypočujem novšie klasickejšie albumy a určite aj niečo zo Slovenska. Pre mňa je podstatné či ma tá hudba osloví lyricky a zvukovo.


Prednedávnom som si vypočul váš nový track Hip Hop Lieči, je to nejaká príprava na váš nový album, alebo sa len jedná o ochutnávka k vašej novej tvorby.

MK: Album určite raz bude, ale zatiaľ to nejako nepripravujeme. V podstate sme si uvedomili, že sa najviac posúvame dopredu, keď vydáme niečo nové, tak by sme radi nateraz urobili pár singlov a uvidíme čo bude. Už v podstate robíme na ďalšom treku a okrem toho budem mať spoluprácu s jedným mladým, ale zato velice šikovným, DJ/producentom s Trnavy – DJ Kansert, takže určite sa je na čo tešiť.

https://soundcloud.com/illegaltruth/hip-hop-lieci
Odkaz na stiahnutie:
Pre zobrazenie odkazov sa musíte alebo



Veľmi zaujímavá vec je, že ste vaše Ľudom Ep vypustili na voľne stiahnutie na Ulož.to i Bandcampe,neurobili ste pár limitovaných originál cd k predaju. Robíte Hip Hop srdcom pre ľudí a peniaze nezohrávajú tak veľkú rolu pre vás?

STL: Zatiaľ nie sme veľmi známi,a keby EP predávame, zrejme by to tomu len uškodilo. Okrem toho sme chceli, aby si našu hudbu vypočulo čo najviac ľudí, a takto to vnímame ako správne.
Ak by bol záujem, dáme vyrobiť určitý počet kusov CD.
Keby máme za našu tvorbu peniaze, určite by to bolo super. Zatiaľ to tak nie je, a nevadí mi to.
Odkaz na stiahnutie:
Pre zobrazenie odkazov sa musíte alebo

Odkaz na stiahnutie:
Pre zobrazenie odkazov sa musíte alebo



Vrátim sa ešte spať k vašej tvorbe, veľmi sa mi páči, že používate veľmi máličko vulgarov v Rape a vaše texty idú do hlbky,je to skôr mierené pre náročnejších poslucháčov alebo to tak cítite a pero i srdce dodáva to kúzlo samo od seba.

MK: Ja už som si na začiatku povedal, že nadávky v textoch nechcem. Vôbec mi to nesedelo a to tak aj ostalo .Možno aj preto, že ich ani v bežnom živote moc nepoužívam. A či je to mierené náročnejším poslucháčom? To určite nie. Ja sa snažím písať texty tak aby si v nich každý niečo našiel a každému to niečo dalo, či už je náročný alebo nenáročný, či to niekto analyzuje do hĺbky na 20 vypočutí alebo na prvý krát. Pre mňa je základ niečo hudbou odovzdať.


Ako sa dlho venuješ Rapu MK the Wordslinga.A Sloop Tha Loopa ukázal poctivú prácu s vinylových beatov čo boli fakt mocné, že my ešte teraz rezonujú v mojej hlave. S tracku Nostalgie cítiť, že hudbu a Rap nerobíte ako začiatočníci, že vaše texty sú písane bežným pohľadom na tento svet. Celé Ep ste urobili jeden skvelý celok čo u nás robí veľmi malo ľudií.Má to byť akou si vašou vizitkou s vašej tvorby na tento súčasný svet?


STL: Diky moc za pochvalu. To, že EP znie ucelene je dôsledok našich priorít. Viem akou cestou chcem ísť po hudobnej stránke, a myslím, že MK má v textoch tiež jasno, hehe.

MK: Velice lichotíš, ale je zaujímavé počuť niektoré veci, lebo my sa na to pozeráme z vnútra a to je trochu iný pohľad. Ja sa rapu venujem odkedy padla prvá myšlienka dať niečo dokopy. To bolo možno okolo 2009. S tým, že to boli velmi pomalé začiatky a rozbehlo sa to povedzme až okolo 2011. Bol by som ale rád keby sa tomu dalo venovať o niečo viac času. A vizitka? Samozrejme, všetko čo robíme je naša vizitka, preto nerobíme veci jak na páse, ale dávame si na každom treku záležať.


Máte teraz pred sebou nejaké akcie po Slovensku, pri ktorých by si mohli pozrieť vašu Boom Bap akciu naživo.

MK: Na pláne nemáme bohužial nič. Určite budeme na Hip Hop Kempe v Hradci, ale iba ako pozorovatelia. Síce sa nám podarilo spraviť mini koncert v stanovom mestečku, ale čo dá tento rok to sa uvidí... Každopádne všetky naše koncerty dávame v predstihu na facebook.sk/illegaltruth tak treba sledovať a určite sa niečo objaví. A je to videť aj bez prihlásenia / registrácie – pre tých čo facebook účet nemajú a nechcú.

STL: Ja by som možno doplnil, že sme sa viackrát objavili na akcii Jeden Majk, prípadne nejaké lokálne akcie tu v Trnave. Ako spomenul MK, všetko pripomíname na facebooku.

Odkaz na stiahnutie:
Pre zobrazenie odkazov sa musíte alebo



A do budúcna môžeme čakať od vás nejaké hudobné vídeo,ktoré by trochu viac Illegal Truth podporilo svoj Raprazent pre poslucháčov.

STL: Určite plánujeme, čakáme na dostatok potrebného materiálu.

MK: Presne. Materiál, teda správny trek a šikovný kameraman.


Posledná otázka, aký odkaz by ste chceli poslať pre pozorovateľov na HipHopforume čosi majú odniesť s vašej Ilegalnej pravdy.

MK: Ja by som rád všetkým odkázal aby boli sami sebou, hľadali svoju cestu a svoju pravdu. Ja som si už dávnejšie napríklad uvedomil, že sa neoplatí moc riešiť veľké politické, ekologické alebo ekonomické problémy. Je dobré o nich vedieť, ale treba si uvedomiť, že svet musíme začať meniť čo najlokálnejšie ako sa dá a to znamená od seba. Sám keď pôjdem príkladom možno sa niekto v okolí inšpiruje a tak to môže ísť ďalej až nakoniec x ľudí bude viac rozmýšľať nad tým čo podporí svojimi výplatami, alebo ako sa bude správať k životnému prostrediu, alebo hocičo v čo veríte. Znie to trochu jak klišé, ale klišé je to asi preto lebo to tak funguje a nemám pocit, že si to dostatočne veľa ľudí uvedomuje. Ale hlavne si užívajte život, to je základ.

STL:
MK to značne vystihol, správajte sa tak, ako chcete aby sa správali ostatní k Vám. Rešpektujte. Snažte sa myslieť a konať tak, aby neznalí ľudia nepovažovali hip-hopovú kultúru za odpad a morálne dno. Prajem čitateľom hiphopforum.sk všetko dobré :)
Ďakujeme za tento priestor, aj tebe všetko dobré, nech sa darí.


Ďakujem Illegalu Truth za Interview, ktorý som mohol zrealizovať a do budúcna môžete očakávať mnoho viac čo pripravujem pre všetkých na HipHopfórume.Ale všetko to bude záležať aká bude chuť od Mcs,Graffiti a B-Boys Crew.

Peace
Obrázok užívateľaNob

Späť na Rozhovory



Kto je on-line

Registrovaní užívatelia:
11AA11, applebot, Bing [Bot], bubbo, decoboss, Google [Bot], romant666, Seznam [Bot]