Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii a analýze návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Súhlasím Čítaj viac.



Raprazent Interview : Hawky

Rozhovory s osobnosťami zo scény

06 Nov 2015, 09:12

Raprazent interview : Hawky

Kontakt Facebook:
Odkaz na stiahnutie:
Pre zobrazenie odkazov sa musíte alebo

Buy Now CD :
Odkaz na stiahnutie:
Pre zobrazenie odkazov sa musíte alebo


Tak na začiatku Hawky sa nám trochu predstav pre HipHopfórum. Povedz nám svoj príbeh ako sa k tebe dostal Hip Hop pod kožu ?



Moja cesta k Hip-Hopu začala svojpomocne, ako aj všetko, čo nasledovalo. Od malého chlapca som počúval rôzne hudobné žánre, učil sa hrať na klávesach, dostával kazety k rôznym sviatkom, no keď som prvýkrát počul rap, tak som z neho bol v tranze. Vedel som, že táto rebélia je to, čo ma baví najviac. Bolo mi možno 11-12 rokov a prvého som počul EMINEMA s doskou The Slim Shady LP. Asi v 6. triede na hodine výtvarnej výchovy som napísal prvý text o spolužiačke, ktorý som kvôli obsahu a štylistike nemohol šíriť ďalej. To bola prvá rýmovačka v mojej histórií. Neskôr sme si so spolužiakom Brezom vymysleli prvé prezývky. Tou jeho bola SFN a moja Hawk. Z pragmatických dôvodov sa to transformovalo na Hawky. Stretol som človeka, u ktorého som nahral asi 3 skladby a zistili sme, že to vôbec nie je také hrozné, ako sme čakali. Tak sa formácie ľudí časom niekoľkokrát zmenili, nahrali sa rôzne demá, EPečka, zorganizovali pár úspešných akcií v Poprade, až sme finálne vytvorili Ortodogz Music Label.


V máji si vypustil debutový album s názvom "Puzzle", môžeš nám ho trochu zhrnúť a predstaviť ? Šlo všetko hladko podľa tvojho plánu alebo ti dali Puzzle riadne zabrať a zanechali aj nejaké tie vrásky na tvari?

Tento album je môj prvý album, ktorý som vôbec za celú dobu nahral a som rád, že to vyšlo až teraz po takmer desiatich rokov od začiatku prvého rapovania. Ide o zloženie skladieb, ktoré som dával dokopy asi rok, bez celkového konceptu. Preto som to aj nazval Puzzle. Je to súbor trackov, ktoré zdanlivo na seba nenaväzujú, ale po vypočutí každej jednej skladby vytvoria akýsi celkový obraz môjho chápania sveta a bytia. Má celkovo 13 skladieb, nahrával som ho v Ortodogz Štúdiu v Bratislave, mastroval sa u Menfa v Dobrosláv Štúdiu a mám iba dve spolupráce - so Slavojom a Cerealom. Celý album som nahral v priebehu jedného týždňa a všetko šlo viac menej za pochodu. Dve skladby som dokonca napísal a nahral práve počas tohto jedného týždňa - sú to Odpaľujem a Idol.


Ohľadom tvojho albumu Hawky, myslím si že ako Mcs u teba neprešli nejaké veľké zmeny ? Ponúkaš rovnaký Rap a Beat ako na začiatku, chceš stále ostať tým rovnakým Mcs aj naďalej ? Máš ucelený album a neskáču ti beaty ako obedové menu, ktorý track by najviac publikum oslovil, aby ten druhý album pohol s číslami hore k predaju ? Je viditeľné vidieť u teba Hawky, že nemáš potrebu niečo na sebe meniť? Ostal si stále rovnaký ako vojak na bojovom poli, čo bojuje za tradičné Hip Hop koreňe.

Tak v prvom rade som nikdy nekalkuloval o tom, aký text, do akého beatu napísať, aby som mal väčší predaj. Ja nie som MOMO. Úplne veľké zmeny u mňa nenastali, aspoň čo sa týka názorov a pohľadu na realitu. Ale nemôžem tvrdiť, že sa nebránim žiadnym obmenám. Určite cítim posun, alebo skôr zmenu v postoji voči novému trendu v hip-hope a som otvorený aj iným, ako len boom-bapovým beatom. Keď chceš robiť hudbu pre ľudí, nemôžeš stagnovať na rovnakom základe ako pred 10 rokmi. Chcem ostať rovnakým Mc ako som, ale žánrovo sa rozšírim. Nemyslím, že budem robiť disco, ale lákajú ma aj nové feelingy, vibrácie novej doby a najmä živá hduba. Pre mňa osobne je najväčšou zmenou oproti predošlej tvorbe track Pán Klient do hudby od Infinita. Je to iný štýl písania, nahrávania, živého vystúpenia a to ma najviac chytilo. Otvorilo mi to nové obzory v skladaní slov, sekania flowu, atď.


Na albume máš dvoch hostí Slavoja & Cereala, myslím si že sú to tvoji top dvaja Mcs s ktorými rád robíš Rap ? Alebo je v tom niečo viac čo vás spoločné spája okrem Rapu ?



Slavoj je môj dobrý kámoš a parťák ešte z Popradu a hudobne si viac-menej sedíme, zdieľame podobné názory a naživo sme najviac zohratí. Chceli sme spraviť prvý Orotodgzný track, kde budeme zapojení všetci členovia našej bandy - beat, rap, skreče, mastering. S Cerealom som sa zoznámil pri nahráni jeho albumu a dali sme nečakane jeden song, ktorý sa hodil na album k ostatným skladbám, tak som ho nechal. S Cerealom nás spája samozrejme dobrá hudba, rešpektujem ho ako človeka, aj ako talentovaného hudobníka.


Okrem hosťovačiek stoja aj za zmienku čo sa postarali o skreče Dj.Ykve a Dj.Mirror. A produkčne ti pomohli s beatmi na albume od Infinita, Derycka, Dramazza až po OrtoDogza. Bol si s ich prácou maximálne spokojný alebo si aj mal nejaké výhrady, že toto my vôbec nesedí do môjho Rapu ?

S chalanmi som nemal absolútne žiaden problém, akurát s Ykvem sme boli dohodnutí na skrečoch, ktoré už nestihol a zaskočil ho plnohodnotne Mirror. Nemám čo dodať, so všetkými bola dobrá komunikácia, len s Derykom sa to tiahlo jak z chlpatej rite, ale o tom, potom.... :-) Čo mi nesedlo do môjho rapu, tak som to nedal. Netlačím zbytočne na pílu.


V apríli si dal svoj prvý Mixtape, čo Dj.Ykve vsadil na výborné beaty od 9th Wondera. 9th Wonder je tvojou srdcovkou alebo by sa našlo aj viac iných mien z Us scény ?


9th Wonder mi volal a vraví: "Hej Hawky, necheš niečo nahrať do mojích beatov? Zaplatím ti v zlate a kokse." Tak mu vravím: "Dobre." A on na to: "Dobre" A ja že: "A k tomu dve nahé aziatky." On že: "Dobre". A dohoda bola na svete. :-) Šiel som do štúdia, zajebal nahrávku na jednu šupu (po dvoch dňoch skúšania) a mixtape je vonku. Samozrejme všetko je pravda :D z USA scény by som vymenoval asi trilión interpretov, do ktorých by som vedel naložiť, je to o pocite. A tieto beaty mi jednoducho pasovali.


A do budúcna môžeme očakávať nejaké podobné mixtapy v tomto duchu, čo by si skúsil ešte nejaký Rap flow do Beatov ako sú : Grap Luva, Pete Rock, Mr.Green, Figub Brazlevič a Damu The Fudgemunk's .Tých mien by sa dalo veľa spomenúť, ale dosť je zaujímavé že si práve dával Rap do Beatov 9th Wonder, u nás je to skôr raritou. Len kvôli tomu že okrem Us producentov ako je Dj. Premiera, sa tu toho veľa nepozná. Ako sa nato pozeráš ty Hawky, prečo sa nerobia veľmi náročné beaty čo by poslucháčov zabilo pri vypočutí ?

Ako vravíš, tých mien je strašne veľa, čo by sa dalo použiť, až kým ma nezavrú za porušovanie autorských práv. Ale celý hip-hop je o vykrádaní, tak prečo nie. Zatiaľ ale o tom neuvažujem, všetko chce čas. Veľmi veci neplánujem, skôr ich prežívam a keď to príde, tak to zo mňa spadne jak ovocie ďaleko od stromu. Ľudia sú jednoduchí, zo 70 % primitívni a arogantní hluchojeby a nevedia oceniť kvalitnú muziku. Preto sa veľa kvalitného ani nedostane do povedomia. Ale kto chce, cestu si nájde. Preto sa snažím šíriť posolstvo neznámej hudby širšiemu publiku. Ako aj skrz tento Video-Mixtape. No na druhú stranu, v jednoduchosti je krása a ja som tiež minimalista. Niekedy je trefná jednoduchosť prijateľnejšia než zložité kompozície. V Hip-Hope nie je cesta na kompromis. Všetko je o tom, ako zaujmeš ľudí. Či to robíš kvalitne, alebo nie, na to ti tu serie pes. Viď Haha crew. Okrem Dalyba chlapci cítia hudbu jedine pri pohrebe z kostolného zvonu, keď im dunia v žalúdkoch jahody. Ale vedeli zaujať a dostali svoje miesto na "scéne". Ja som im dal šancu tiež. Dvakrát. Aj naživo. A viem, že už to nikdy nespravím, lebo život mám len jeden!


Spomínaš v Rape starú školu, nie je to podľa teba už také veľmi aktuálne ? Čo som postrehol momentálne, tak v Us sa vracia späť Back In The Dayz u mladých Mcs. Myslíš že táto vlna dorazí aj k nám a prinesie konečne to správné smerovanie Hip Hop kultúry, alebo neočakávaš žiadne veľké zmeny ?

Určite sa rád vraciam k týmto dňom. Keďže to bol môj prvý album potreboval som sa odprezentovať vo svetle, v ako som vyrástol. Teraz to môžem rozvíjať. Podľa mňa sa to vráti. Ak to začína teraz v USA, do roka to môžeme čakať aj u nás, i keď sa to už asi začalo. Či to bude správne alebo nie záleží od názorov a pocitov, ktoré daný raper ukáže. Nemusíš byť technický zdatný, aby si zajebal poriadny rap, čo má gule. Stačí mať názor, ale nie len
jeden názor dookla omielaný na 3000 spôsobov ako to vie Kali.


Taká otázka, ako je to u teba Hawky že si Ortodoxný ? Aj Epi s roku 2012 nesie tento podobný názov, si taký naozaj Ortodoxný, čo svoje názory na Hip Hop nemieniš meniť aj keď ti bude 60siat ?

Meniť ho budem, už možno s novým projektom. Rád by som to naviazal na živú kapelu live a na nový vibe v štúdiu. Všetko záleží od beatov, na ktoré som niekedy až moc vyberavý. Zatiaľ nechcem nič predbiehať, zbieram nápady a témy, lebo práve to v tomto malom "rapštáte" chýba.


Čo teraz momentálne počúvaš Hawky u seba doma v zelenej izbe, máš v tomto roku aj nejaké Top albumy čo stále rád si vypočuješ ?

Momentálne je to nový album od J.Cole. Dr.Dre ma zabil svojou novou albumovou tvorbou, ale najmä z technického hľadiska kvality zvuku. Je to pre mňa TOP zvuk na svete, čo sa týka final masteringu. Samozrejme nemôžem nespomenúť Kendricka Lamara s novým albumom To Pimp a Butterfly. Ale často počúvam funk, G-funk, nové aj staré rapy, to na čo mám chuť. Hlavne sa neuzatváram pred novodobou produkciou, ale vyberám si, čo mi sedí. Z SK/CZ scény je toho málo, čo ma zaujme. Zrejme profesionálna deformácia.


Ohľadom Labelu OrtoDogz Music. Všetku svoju tvorbu si vydal na tomto Labeli, si nadmieru spokojný určite. Ale aj tak čo ponúka tento Hip Hop Label, ak by niekto chcel skúsiť urobiť svoj debut práve v OrtoDogz Music.

Som nadmieru spokojný, pretože sú to moji dobrí kamaráti z hoodu, s ktorými som veľa zažil a rozumieme si na inej úrovni. Som nadmieru spokojný s mastrom od Menfa. Je to pán inžinier zvuku, ktorý sa stále neuveriteľne posúva od dôb garáže :-) Ortodogz ponúka priestor na nahrávnie, ponúka beaty, poradenstvo pri nahrávaní, aranže skladieb, a v podsate všetko, čo sa týka hudby. Filip je vyštudovaný klavesák, takže rozhodne má čo ponúknuť.


Máš do budúcna teraz nejaké planý Hawky rozpracované, koncerty, spolupráce a príprava na tvoj ďalší album ?

Teraz sa chcem zamerať na live koncerty, poprípade tour s novým albumom. Dohadujem živú kapelu, s ktorou to hádam výjde, pretože to je môj malý sen. Čo sa týka vydávania, chcem sa teraz zamerať samozrejme na spolupráce, ktoré zatiaľ v mojej hudobnej minulosti absentovali. Chcem si tým rozšíriť okruh publika, ako to už býva, pretože si myslím, že mám čo ponúknúť. Najmä naživo. Príprava ďalšieho albumu prebieha zatiaľ v hlave, ale začínam rozhadzovať siete.


Posledná otázka Hawky, posuň svoj odkaz na HipHopfóre a všetkým tým čím by si chcel týmto podporiť v krátkej tvojej Hip Hop Ortodoxnej myšlienke ?

Prajem si, aby ľudia neboli zakomplexovaní hudobní anorektici s predsudkami z 19.storočia. Hudba je živý organizmus a nemôže ostať nemenná, pretože sa tým zabíja. Aj najväčší ortodoxný umelec musí chápať, že stagnacia je zabíjanie progresu. Ako sa hovorí: "Ak sa cítiš bezpečne, nenapreduješ." V tomto hesle ostávam s pozdravom a prianím si viac kritických poslucháčov. Rap bol, je a bude, len my tu nebudeme. Podporujte kvalitnú muziku, rap, ktorý má názor, a hlavne raperov, ktorí sú aj osobnosťami v realite, nie iba za mikrofónom. Ďakujem tým, ktorým sa týmito sračkami prelúskali až sem. Zdar!


Ďakujem za ďalšie Interview od Hawkyho a prajem veľa Hip Hopových úspechov v jeho tvorbe.

Peace
Obrázok užívateľaNob

Späť na Rozhovory



Kto je on-line

Registrovaní užívatelia:
applebot, Bing [Bot], Google [Bot], kubec224

cron