Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii a analýze návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Súhlasím Čítaj viac.



Rytmus

Tvorba slovenských interpretov

04 Apr 2015, 20:39

Obrázok

Patrik Vrbovský (* 3. január 1977,Piešťany), známy najmä pod umeleckým menom Rytmus (spočiatku však používal meno Pa3k Metamorfolord) je slovenský raper, ktorý na hip hopovej scéne pôsobí od roku 1992.

Rodné meno: Patrik Vrbovský
Umelecké mená: Rytmus, Metamorfolord
Narodenie: 3. január 1977 (38 rokov), Kroměříž, Česko-Slovensko
Pôsobenie: raper, spevák
Žáner: rap, hip-hop, R&B, pop, dubstep, electro
Roky pôsobenia: 1992 – súčasnosť
Vydavateľstvá: Sony BMG, EMI, Tvoj Tatko Records


ZAČIATKY
Už vo veľmi mladom veku sa stal tanečníkom pod taktovkou takých tanečníkov ako Fredy Ayisi, Karol Zajac či Laci Strike. Dostal sa aj k rapu, najprv rapoval po anglicky, neskôr začínal rapovať po slovensky. Rapoval napríklad s piešťanským raperom Money G, neskôr sa spoznal s raperom Davidom zo Senca. V tej dobe sa ako Pa3k Metamorfolord stal najlepším freestylerom na Slovensku.

V roku 1994 Rytmus vyhral freestylovú súťaž Bitka slov. David ho neskôr pozval na svoj projekt Zvuk ulice, na ktorého kompiláciách sa dnešný Rytmus objavil a postupne si získaval rešpekt svojím osobitým štýlom rapovania. Po neskorších nezhodách s Davidom zo Zvuku ulice odišiel a dal sa na sólovú dráhu. Spolupracoval so skupinami ako Názov Stavby a Trosky.

KONTRAFAKT
V roku 2001 stretol rapera Ega a DJ Aneša, ktorí spolupracovali vzájomne už aj predtým, napríklad v kapele Prízrak v 90. rokoch. Rytmus sa teda stal zakladateľom úspešného hip-hopového tria Kontrafakt, najprv ale skupina vystupovala pod názvom Déjavu.

V roku 2003 vydali maxisingel Dáva mi/Dobré veci/Moja rola, ktorý ich vyniesol do širšieho povedomia verejnosti. Najmä videoklip k skladbe „Dáva mi“ mal obrovský úspech a bol odvysielaný aj v hitparádach v Poľsku či Nemecku (známa hudobná stanica VIVA). V júni roku 2003 sa Rytmus umiestnil na druhom mieste v uznávanej beatboxovej súťaži Austrian Beatbox Battle Championship, kde ho až vo finále porazil mladý Američan Lee-Jay. Úspech kapely Kontrafakt pokračoval aj v roku 2004, kedy vydali svoje debutové CD E.R.A. vo vydavateľstve Sony Music, s ktorým sa dostali medzi najpredávanejších interpretov na Slovensku. V roku 2006 Rytmus založil vlastné vydavateľstvo Tvoj Tatko Records, kde vydal svoj debutový sólo album Bengoro, z ktorého sa predalo viac ako 15 000 kusov. K albumu boli natočené tri videoklipy: „Cigánsky sen“, „Kures funk“ a „Potrebujem tvoju nenávisť“. Album bol o dva roky neskôr vydaný v reedícii s novým obalom a trocha upraveným zoznamom skladieb. V roku 2007 vydal s Kontrafaktom album Bozk na rozlúčku, z ktorého sa predalo cez 20 000 kusov. V roku 2008 vydal Rytmus výberovku Si zabil, z ktorej sa v prvý týždeň predalo cez 4 000 kusov a bola ocenená zlatou platňou.

HERECKÁ KARIÉRA
Rytmus hral jednu z hlavných úloh v prvom slovenskom horore Fabrika smrti: Mladá krv. Vo filme stvárnil postavu policajta. V českom filme Bastardi stvárnil jednu z vedľajších postáv - člena ochranky bossa podsvetia. Vo filme zazneli aj niektoré jeho skladby.

Začiatkom roka 2012 sa objavil v jednej epizóde seriálu Mesto tieňov, Rytmus v nej hral mäsiara, ktorý bol podozrivý z vraždy. Premiéra epizódy bola 16. februára.

V roku 2013 sa objaví v Hollywoodskom filme Smrtonosná pasca 5, kde si hlavnú úlohu opäť zahrá Bruce Willis. Rytmus si v ňom zahrá menšiu úlohu ruského mafiána. Dokazuje to aj oficiálny trailer. Svetová premiéra tohto filmu je 14. februára.

TRILER (0:09 - 0:10)
Obrázok užívateľa
Tragéd
Premium
Rank:
Premium
Príspevky:
119
Poďakovania:
3
Registrovaný:
15.11.2014
Bydlisko:
Bardejov

Späť na (SK) slovenské



 


  • Podobné témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Registrovaní užívatelia:
applebot, Bing [Bot], DazGrap, Google [Bot], pepofernetik, revolutzer, Seznam [Bot]