Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii a analýze návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Súhlasím Čítaj viac.



WaWro

Rozhovory s osobnosťami zo scény

27 Sep 2015, 11:57

WaWro - EXS
Obrázok


WaWro v Apríli si vypustil svoj tretí počin s názvom "Extrovertný samotár" na Bandcampe, ktorý môže každý ešte zakúpiť v Digi forme na spomínanom webe. Je to album pre tvoju EXS, ktorá ti naďalej ešte ostala v tvojich myšlienkach?
Bandcamp
Odkaz na stiahnutie:
Pre zobrazenie odkazov sa musíte alebo

Facebook:
Odkaz na stiahnutie:
Pre zobrazenie odkazov sa musíte alebo


Zdravim ťa, áno skutočne po dlhej dobe mám vonku nový album. Okrem digitálneho formy sa dá zakúpiť aj klasické CD, stačí napísať na mojej fanpage FB.

Ale späť k otázke. Každá ex ostane v tvojich myšlienkach. Samozrejme album so sebou nesie stopu sklamania z podobných situácií, avšak hľadať v ňom odkaz pre jednu osobu by bolo príliš egoistické. Priznávam, že jedna skladba mala charakter výpovede konkrétnej osobe, avšak považoval som to v konečnom dôsledku za úplne zbytočné.

Aj keď pomaly všetky texty sú mierené nežnému pohlaviu, tracky sedia ucelene, ktoré zapadajú pekne do seba že si s toho WaWro vytvoril príbeh s tvojho života ako opisuješ v intre až po koniec posledného Tracku, bola to určitá potreba túto kapitolu uzavrieť v Rape?

V prvotnej fáze, kedy som sa rozhodol začat pracovať na novom albume, bol koncept nastavený uplne inak. Žiaľ veľa vecí sa zmenilo a ako plynul čas, album sa pozastavil a v jednom momente sa úplne uzavrel. Prišla chvíla kedy som zistil že nemám koncept a nasilu ho skladať nechcem. Vzniklo to na základe odmlčania producentov, padnutých hudieb a rôznych problémov. Časom som nabral novú inšpiráciu a začal písať o tom, čo mi v tej dobe bežalo v hlave.

Ženy a vzťahy je téma na celý život. Niet človeka ktorý ju nerieši. Ja som to poňal svojsky a tak ako to naozaj vidím. Situácie, ktoré sa na albume objavujú su naozaj skutočné a ku každej sa mi spájajú spomienky. Výnimkou sú len dve skladby. Na CD som nevytvoril príbeh, ten príbeh už bol vytvorený, ja som ho len spísal a nahral.

S každým CD interpret pomyselne uzatvára určitú kapitolu. U mňa to bolo troche špeciálne, keďže album sa formoval počas celého môjho štúdia na vysokej škole a uzrel svetlo sveta pred štátnicami. S istotou môžem len tvrdiť že uzavrel čast môjho života.

Pri tvojej tvorbe WaWro cítiť že si vyrovnaní Mcs čo už prešiel určitým vývojom pouličného hráča, ale aj tak ako to berieš momentálne, nastali určité zmeny v tvojej životnej púti čo ťa osobne posunuli vpred a zmenili sa pozerať na tento svet iným objektívom ?

Som rád ak sa moja tvorba posúva. Čím dlhšie však tvorím, tým som viac kritický voči sebe. Nazývať sa pouličným hráčom nie je u mňa príliš na mieste. Vždy som sa vymykal obrazu toho drsného rapera. Pravdou ale ostáva že za tie roky už mám odpísané čo sa môže odraziť na finálnej nahrávke.

Za tie roky čo som sa snažil vytvoriť “EXS” sa môj pohľad radikálne zmenil. Predsa len je to niekoľko rokov a človek už nie je malý chlapec behajúci po sídlisku. Prichádza čas zodpovednosti, čo má veľký dopad aj na tvorbu. Človek rieši iné problemy, stretáva iných ľudí a dostáva sa do zložitejších situácii. O mojom pohľade na ten svet sa človek ľahko dozvie z mojich nahrávok, tam tomu dávam maximálny priestor, pretože o tom sa dajú písať romány.

Veľmi zaujímavý featuring je s Matysom (Slow Flow) , robí podobný Rap ako aj ty WaWro, bolo to obojstranní rovnaký pohľad k nežnému pohlaviu čo vás spája v Rape spojiť ? Čo ma veľmi zaujalo, že Matys nepoužil v tvojich featuringoch žiadny vulgar ako je to možné ? Jeho Rap som počul už viac krát a čosi Ja osobné myslím že Rap bez nadávok je podľa mňa veľké Top pre Mcs keď použije väčšiu hĺbku slova v textoch ako si to uľahčovať v nadávkach. Baví ťa robiť Rap kde je malo vulgarov alebo proste bez toho to znie lepšie v tvojom uchu robiť každý track niečim neobvykle iným od ostaných?

Matys je jediný hosť na celom albume. Presne preto ako píšes. Rapovo si veľmi sedíme a rozumieme. Matys má pre mňa top lyriku. To ho robí zaujímavým a zároveň ju vie kvalitne podať. Celá spolupráca zvnikla z obdobia, kedy sme sa po rokoch stretli na škole osobne. Predtým sme spolu komunikovali len cez internet. Rozhodli sme sa spolu nahrať mixtape, ktorý sa žial nepodarilo dokončiť. V štúdiu sme trávili hodiny a nahrávali sme kvantá riadkov. Bolo to veľmi inšpiratívne obdobie, z ktorého vzniklo mnoho textov aj na album EXS.

Čo sat týka nadávok, u mňa to prišlo prirodzene. Z počiatku moja tvorba obsahovala kvantá expresívnych slov, ale časom to vyprchalo. Netlačím to a pokiaľ to v danom momente cítim, nadávku použijem. Na albume som použil myslím jednu. Ak počúvam texty, počujem ktoré sú použité nasilu a ktoré nie. Takže ja to robím automaticky a Matys je na tom podla mňa podobne. Je to o pocite a o úprimnosti, žiadna iná hĺbka za tým nie je. Aj kvalitný text môže obsahovať vulgarizmus.

Živé bicie komponované v tvojom albume znejú ako keby bola tvoja škola od ľudí The Roots alebo si to všetko nechal na starosti bubeníka Jaroslava Sollara v čom ti pomohol dotvoriť k tvojím beatom na albume iný rozmer, aby si mohol ponúknuť pre tvoje publikum kvalitne spracovaný vyvážení album WaWro ?

Jaro je sám o sebe výborný hudobník, ktorý má tendenciu na sebe makať. Touto vlastnosťou si ma od začiatku získal. Nahrať živé bicie na album bola obrovská skúsenosť a ponaučenie. Je to zložitá vec ale podla mňa stojí za to. Tvorba prebehla celkom spontánne. Ja som mal určitú predstavu ktorú som mu odprezentoval, nahral, naznačil. Jaro to dal celé dokopy a pridal svoj feeling. Spolu sme si zahrali jednu dve skúšky a doladili drobnosti. Z mojej strany som nechcel príliš zasahovať do jeho časti práce, predsa len on je bubeník. Ja som udal smer a povedal svoju predstavu. Živé bicie majú svoju atmosféru, ktorá krásne dopĺňa zvuk albumu.

Keď sa pozriem na producentov na tvojom albume Majstro (Gramo Rokkaz), Smart (DMS), Názor, Mugis (Neni problem), McM, Palio, tak si vybral veľmi výborných producentov na svoj album čo spravili veľmi výbornú prácu. Poznáte sa osobne alebo si ich požiadal aby sa postarali o beaty a spravili presne to čosi presne chcel na svojom albume mať podľa tvojho očakávania ?

Ďakujem za pochvalu. Na beaty som osobne veľmi citlivý a veľmi dlho sa rozhodujem. Málokedy zoberiem niečo len tak v rýchlosti. S chalanmi sa poznám aj osobne aj cez internet. S majstrom sme dobrý kamoši a beaty sme spolu nielen aranžovali ale dokonca aj tvorili. Túto spoluprácu si veľmi pochvalujem a rád zopakujem. Smarta poznám taktiež, ale beat sme vybrali ešte veľmi dávno online. Potom som mu už len daroval CD pred Billou :-) . Ostatných chalanov poznám zatiaľ len online, avšak verím že sa stretneme, kedže vychádzame spolu myslím dobre. Svoju prácu odviedli tak ako som chcel. Každého som si vybral pre niečo a to aj splnili. Nezabúdal by som na DJ MikroMan-a, ktorý predviedol výborne škrkance!

Čo sa týka coveru, ako vyštudovaní grafik si vytvoril tento cover sám, alebo ti v tom niekto ešte dopomáhal aby pri kúpe každý zo sebou odniesol aj kúsok umeleckého diela do svojej zbierkyod teba Wawro ?

Dobre vravíš. Ako grafik bolo pre mňa dôležité vytvoriť originálny obal. Niečo, čo bude vystihovať koncept albumu. Ako je z coveru jasné, ide o Rorschachov test využívaný v psychológii. Celý album je moja psychologická výpoveď a každý si z neho dokáže odniesť to svoj , tak ako dokáže človek objaviť v covery niečo iné. Zaujímavosťou je, že artwork je robený ručne tušom, takže nám dalo kopu špinavej práce to dotiahnuť do dokonalosti. Veľká vďaka patrí Editke Kyselej, ktorá mi veľmi pomohla s mojou predstavou a dokázala sa pri tom poriadne zafarbiť

Koľko myslíš WaWro, potrvá kým uzrie tvoj ďalší nový album, máš už nazbierané nejaké nové veci ktoré momentálne spracovávaš alebo teraz momentálne sa venuješ veciam, ktoré sú dôležitejšie pre tvoj každodenný život ?

Fúúú, veľmi ťažká otázka starký. U mňa je to v tejto fáze halabala. Nerád by som niečo sľuboval alebo naznačoval, ale človek nikdy nevie. Tým že sa hudbe nevenujem priotritne, nemám žiadnu slučku okolo krku. Hudbou sa bavím a rád pri tom ostanem aj naďalej. Uvidíme, možno že o 20 rokov pride ten správny čas.. :) Klamal by som, keby som tvrdil že nemám nič pripravené, ale je to momentálne take hranie sa s niečim novým, ale to si nehám pre seba zatiaľ. Čo môžte očakávať je videoklip k jednej skladbe z albumu EXS.

Je teraz možnosť v najbližšej dobe si pozrieť Live vystúpenie od teba Wawro, alebo si extrovertný samotár ?

Uhádol si! Som EXS. Popravde momentálne asi nikde. Vysvetlovať prečo by bolo asi bytočné ale necítitm to tak. Mám v pláne pokúsiť sa pripraviť niečo malé k albumu, ale to by som predbiehal udalosti asi zbytočne. I tak, kto by došiel? 

Aký odkaz by si chcel pre všetkých pozorovateľov na HipHopFóremu priniesť, aká je tvoje cesta Hip Hopom

Písať múdrosti nebudem. Robte čo vás baví ale nezabúdajte na sebakritiku a objektívnosť.

Ďakujem veľmi pekne za rozhovor a pozývam všetkých k vypočutiu albumu EXS. Ďakujem za podporu a objektívnu kritiku.


Ďakujem WaWrovi za interview a hlavne v jeho tvorbe ostane takto tvorivý.

Peace
Obrázok užívateľaNob

Späť na Rozhovory



Kto je on-line

Registrovaní užívatelia:
19sperhy93, applebot, Bing [Bot], Google [Bot], Seznam [Bot]