Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii a analýze návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Súhlasím Čítaj viac.



Espé: "Načo sa zaoberať luďmi ktorí mi za to nestoja."

Slovenská hip-hopová scéna a všetko okolo nej

22 Júl 2011, 09:44

Prvý zo série rozhovorov, ktoré vám prináša hhf.sk. V prvom "pokeci" vyspovedá mladého rapera Espé, ktorého môžete poznať aj z nášho fóra, užívateľ MF_Records.

Ahoj , možno ťa tu ľudia ešte nepoznajú , teraz máš šancu predstaviť sa :)

Ahoj, v prvom rade chcem všetkých pozdraviť. Takže zdravím ,moje meno je Marek, evidovať ma možno pod prezývkou Espé. Som kto som, som obyčajný chalan z malého mesta Myjava na kopaniciach, západného Slovenska a vyznávam hip-hop ako životný štyl. Sám sa snažim dačo tvoriť v tej rapovej sfére, niečo sa pripravuje, niečo je hotové. A kto ma záujem si to môže vypočuť na tomto fórku.A obraz nech si spraví každý sám, nechcem robiť žiadnu formu.

Čo ty a tvoje začiatky ? Ako si sa vlastne dostal k rapu ?

Pfú, začiatky hehe... Tak začiatky boli asi také, že s rapom ma oboznámili zahraničné skladby v telke asi ked som mal tak 11r. Bol to Eminem a tie staré veci ako Stan a pod. ale vtedy som sa tomu ešte nevenoval len som to vnímal. Na Slovensku potom nejak začal Kontrafakt v telke ale to tiež ešte nebol ten zlom, len som vnímal že prišli nejakí vulgaristi do telky. Osobne som začal písať asi keď som mal 15r a začal som počuvať slovenské veci ako Čistychov, Drvivá Menšina, L.U.Z.A. , AMO, Zverina, Moja Reč. S rapom som začal asi tak v 16r, prvá skladba bola o láske (ako ináč ), lebo som bol vtedy práve zaľubený do jednej babeny a mal som ju plnú hlavu. Ten track sám o sebe bol strašne nekvalitný, či už zvukovo alebo "rapom" (skôr špatným recitovaním) a veľmi slabým textom. Potom bola chvíľu odmlka a s kamarátom sme založili jednu skupinu a spravili ďalších pár slabých trackov. Zlom prišiel keď som mal 18, to bolo v roku 2008 kedy sme vydali von skladbu Nič nemáš zadarmo. Potom sme sa rozpadli, koli tomu že brat nebol brat ale zradca. Začalo
sa nahrávanie sólo veci Nič nemáš zadarmo 2 v ktorom bola odplata a ostatné skladby ktoré si môžte vypočut aj tu na fórku ( Espé - Zabudnuté Demo ).

Pamätáš si ešte ako vznikol tvoj pseudonym Espe ?

No to je také divné ale ok, mal som z detstva prezývku Sparky (:D) a zobral som si z toho prvé dve písmena teda S a P. Espé je zapísané hovorové znenie písmen teda Es Pé.

V roku 2009 si vydal Zabudnuté Demo, aké boli tvoje pocity z tohto dema ?

Osobne som s tým nebol moc spokojný. Uvedomil som si že niektoré veci by šli vylepšit, ale kupodivu ľudom sa to páčilo a takto mám aspoň motiváciu sa viac snažit na budúcom projekte.
Ale čo sa týka samotného dema, tak boli tam veci zo života ktoré sa mi stali a s ktorými som sa stretol, takže z tejto stránky som s tým spokojný.

Myslím že ľudia si nemohli nevšimnúť tvoju spoluprácu s menom Johnny Mnemonik . Ako ste na tom v súčasnosti? Stále ste v kontakte? Chystáte nejaké nové veci?

V súčasnosti sme ostali v kontakte skrz Facebook. Spolupráca vznikla ešte na rapcity a už neviem teraz presne či ja som oslovil Mnema alebo on mňa, každopádne Upísany rapu sme boli obaja tak vzniklo naše kolabo.Čo sa týka nových vecí tak určite. Ja som chcel po Mnemovi nejaký beatik, len ich mal už obsadené a slúbil že keď bude robiť ďalší tak mi spraví a zároveň som mu povedal nech počíta so spoluprácou aj za majkom, čo nebolo problém. Myslím si, že môžte čakať aj ďalšiu vec s Mnemom.

Taktiež si ľudia mohli všimnúť tvoj beat ktorý je na voľné stiahnutie. Venuješ sa aj produkcii alebo to bola len chvíľková záležitosť?

Nó, tak v tomto som ešte väčší amatér ako v rape, ale každopádne nejaké pokusy tu sú. Baví ma to, mám aj niečo nové rozrobené a ak to nepoužijem ja tak to bude ďalší volný beat k stiahnutiu.

Ani sa nenazdáme a je tu koniec roka 2011. Chystáš nejaký veľký projekt ktorý by si stihol vydať ešte tento rok?

Tak veľký ako veľký. Chcel by som spraviť mixtape. Texty viacmenej mám, spolupráce sú dohodnuté tiež, len sa to všetko musí zosúladiť a nahrať. Možno bude ku koncu roka prípadne na jar 2012 a ja len dúfam že to bude stát za to. Čakaj mixtape rok 2011. Pre mojich ľudí zajebem otčenáš.

Aký je tvoj názor dnešnú rapovú scénu na Slovensku? Pustíš si slovenský rap alebo si ideš zahraničie ?

Ja to nejak neriešim. Jedine čo ma tu tak zabavilo bolo GR vs Drmtkz, takže... Si Zvonil ? Ale inak si idem slovenský rap, hl. Čistýchov, DNA, Majk Spirit, Suvereno, GR a Moja Reč. Samozrejme domáca tvorba z nášho mesta, pozdravujem Zewretú Cihlu & KMé.

Máš nejakú obľúbenú osobnosť ? Či už na hudobnej scéne alebo v bežnom živote.

Nebudem konkretizovať. Nemám niekoho kto mi je vzorom alebo niečo podobné. Medzi obľubené osobnosti si radím ľudí ktorí vo mne niečo dobré, pozitívne zanechajú, osoby ktoré mi ostanú v pamäti pre niečo čo vykonali.

Ako si na tom s módou a svetovými značkami ?

Obliekam si veci v ktorých sa cítim dobre. Nemusí to byť silno značkové, ale nejaké značky sa nájdu spomeniem napriklad MassDNM,Nike, Sean John, Billabong. No niesom ten typ ktorý ide bok po boku s módou, že teraz všetci nosia fialové tričká tak aj ja si dám. To nieje pre mňa, mám svoj voľný štýl a mne sa páči. Ak sa niekomu nepáči má smolu :)

Predstav si , že by si mohol zmeniť jednu vec na svete. Čo by to bolo?

Uff tak to netuším. Napadlo by ma viac vecí, ale ak by to malo byť niečo svetové tak zrejme by som dal stop živelným pohromám.

Vedel by si si predstaviť že nahráš diss ak by ťa niekto urážal?

Do dissu by som šiel len v prípade ak by ma urážal niekto koho osobne poznám a má na ten diss nejaký rozumný dôvod, inak by som to zrejme ani neriešil. Načo sa zaoberať luďmi ktorí mi za to nestoja.

Ja ti ďakujem za rozhovor, teraz máš priestor vyjadriť sa.

Ja ti ďakujem taktiež, tento priestor by som chcel využiť pre poďakovanie ľudom, ktorí ma podporujú, počúvaju a šmakuje im moja tvorba.
A určite by som chcel poďakovať Zewretej Cihle za kvalitné základy a zázemie pre nahrávanie trackov, ďalej všetkým ľudom ktorí somnou spolupracovali a všetkych ktorí mi za niečo stoja.
Na záver snád len, pre všetkých mier... Ďakujem.


Nič nemáš zadarmo

Obrázok užívateľa
dr.dre
V.I.P.
Rank:
V.I.P.
Príspevky:
4829
Poďakovania:
9
Registrovaný:
19.11.2008
Bydlisko:
Section.80

22 Júl 2011, 09:56

:notangel:
Obrázok užívateľa
Nessbeal
V.I.P.
Rank:
V.I.P.
Príspevky:
4546
Poďakovania:
20
Registrovaný:
23.08.2010

22 Júl 2011, 10:36

dobrá práce :) jen bych se priste zeptal i na nejaky osobnejsi otazky....skola, prace, atd :)
Obrázok užívateľa
Stvoritel
Gold user
Rank:
Gold user
Príspevky:
643
Poďakovania:
1
Registrovaný:
12.12.2008

22 Júl 2011, 11:31

Súhlasim so Stvoritelom, ale inak sa mi to páči. Ten nápad je nakoniec (podľa mňa) lepší ako som čakal, dozviem sa o ľuďoch niečo nové :)
Obrázok užívateľa
.fester
HHF Elita
Rank:
HHF Elita
Príspevky:
2327
Poďakovania:
5
Registrovaný:
13.06.2010
Bydlisko:
Humenné

22 Júl 2011, 12:50

Aj mne sa to paci :P ale tiez by som viac otazkoch sukromnejsich uvital do buducna...
Obrázok užívateľa
JohnnyMnemonik
Závislák
Rank:
Závislák
Príspevky:
193
Poďakovania:
1
Registrovaný:
19.03.2009

22 Júl 2011, 14:48

vsimol som si,ze vsetci raperi v rozhovorch pri otazke na svk scenu odpovedia to iste: "neriesim" :D
Obrázok užívateľa
prograss
Platinum user
Rank:
Platinum user
Príspevky:
845
Poďakovania:
7
Registrovaný:
24.03.2008

22 Júl 2011, 16:33

V rozhovore so mnou takýto názor na scénu nemám :)
Obrázok užívateľa
.fester
HHF Elita
Rank:
HHF Elita
Príspevky:
2327
Poďakovania:
5
Registrovaný:
13.06.2010
Bydlisko:
Humenné

23 Júl 2011, 15:15

Ja len dodam že ten youtube track bol prvy z nasej tvorby este rok 2007 / 2008 potom su veci na soundcloude:
Odkaz na stiahnutie:
Pre zobrazenie odkazov sa musíte alebo

A k tej scéne, tak neriesim ju preto lebo nemam ju prečo riešiť, stejne to nič neovplivní :) jedine čo môžem napisať je že Laky Suve a Majk Spirit šli dosť hore, a Moja Reč tak isto ... nemam nejak potrebu sa vyjadrovať ku scéne
Naposledy upravil dr.dre dňa 23 Júl 2011, 17:10, celkovo upravené 1
Dôvod: téma presunutá
Obrázok užívateľa
Espinho
Power user
Rank:
Power user
Príspevky:
231
Poďakovania:
0
Registrovaný:
26.02.2011

28 Júl 2011, 19:02

velmi dobry rozhovor, som rad, ze si sa toho podujal :-)
Obrázok užívateľaEnergy-ESaZ


Späť na (SK) slovenská



 


  • Podobné témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Registrovaní užívatelia:
applebot, backup, Bing [Bot], Google [Bot], MATEJ888