Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii a analýze návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Súhlasím Čítaj viac.



Kontrafakt

Slovenská hip-hopová scéna a všetko okolo nej

24 Júl 2008, 15:44

Kontrafakt. Myslim si, že pro fanoušky by stačilo jenom tohle slovo. A to proto, že tohle není jenom slovo.Název KONTRAFAKT už nějakej ten pátek něco znamená. Slovenskou crew z Piešťan tvoří Ego, Rytmus a Aneš a už se dají počítat mezi hip-hopové stálice. Já se vám budu snažit přiblížit, jak tohle vlastně všetko začalo a kde jsou ty kořeny….Takže, Rytmusovi začátky už se sledují tak od roku 91/92 a to když působil v breakový skupině X-BOYZ a to jako tanečník. Začíná rapovat, ale zatím jenom anglický, převzatý skladby. Pomaličku ale začíná rapovat svojí materštinou a jeho parťákem je MONEY G, taktéž z Piešťan.

V roce 1994 se stává prvním z freestylerů a to když potkává Davida ze Senca, který mu dává šanci vystoupit na projektu ZVUK ULICE. Stavá se jeho pravou rukou a vyhrává první freestyle soutěž na Slovensku a to BITKA SLOV. Rytmusovi se to ale nepáčí a tak se po čase vydává na svojí vlastní dráhu. Potkává VECka, kterej jako jedinej v tý době má už vlastní sampler (AKAI MPC). Začíná taky s beatboxem a chodí na koncerty NÁZOV STAVBY a VECka, kde beatuje a taky rapuje. No a pak potkává HAJTOKOVIČE s kterým dá do kupy ŠPINAVÝ HR PRODUKT. Což o to, plány byly veliké, ale ze spolupráce vzniklo pouze pár skladeb a pár těch koncertů. Ega si můžem všimnout až tak kolem roku 96, kdy se nejdřív dostává ke graffitům a pak k rapu. Poznávaj se společně s Aneškou a zakládají crew PRIZRAK.

Na jejich skladby ale časem všichni zase zapomněli, takže moc nadějně to nevypadá. Ego odchází na rok do Kanady. No moc dlouho ho tam nenachali, po 9 měsících je vyhostěn ze země, no samozřejmě kvůli graffitům a vandalismu. Za tu dobu ale nachází ten svůj pravej „štyl“, píše texty…Aneška si kupuje techniku a trénuje a trénuje.A jak vám je jasný, někdy se musej střetnout. Rytmus už má na Slovensku slušné jméno, ale jaksi mu chybí dj…Doslechl se o Aneškovi a už se domlouvá společná schůze, kam Aneš zavede i Ega. Rytmus má dobrej čich na talenty a tak díky jeho kontaktům dostavaj všici první nabídku na koncert. A tak se tvrdě připravují a přinesou s sebou to, co tu ještě do tý doby nikdo nerobil.

Na „ZRAZE BREJKEROV“ v roce 2001 ještě pod názvem „DÉJAVÚ“ odstartují společnou spolupráci. No a jak sami určitě uznáte, není se čemu divit, že díky radikálnímu rapu obou raperů a djingu Aneše, se vystřelili do absolutní špičky Slovenska. A taky si nemůžu odpustit hlášku z jejich stránek: „Ich dobrá povesť sa hneď šíri jak kapavka od nakazenej cigánskej kurvy.“ :)))Nabídky na KF se jenom valej, proráží i do Česka, kde (a to se nemůže opět divit) patřej mezi ty nejoblíbenější vůbec. Koncerty jim získávaj taky důležitý kontakty a možnost prvního rozhovoru do BBARÁKU a hlavně jako první slovenská crew se dostávaj na jeho obálku.

Chlapci makaj a výsledkem je jejich společná nahrávka „PRE VŠETKÝCH SKUTOČNÝCH 2: NAUVŽDY“, s čimž jim pomáhá HAJTKOVIČ a nahrávka se objevuje na výběrovce „FROM AMSTERDAM TO PRAHA“. Získaváj stále víc a víc fanošků a nejvíc si jich získávaj při vystoupeních na velkých akcí, jako třeba HIP HOP KEMP, VINYL nebo POHODA. Na jejich píli nezmění ani fakt, že Ego a Aneš začínaj studovat v Blavě. Ba naopak, koncerujou všude po Slovensku a i ČR. Při vystoupení na premiéře filmu 8 MILE (EMINEM) si jich všímá ROMEO, kterej z nadšení nabízí klukům natočení videoklipu za nízkej rozpočet. Do poloviny roku 2003 maj i vlastní sólové úpěchy, jako například Rytmus, když vybojuje 2. místo na AUSTRIAN BEATBOX CHAMPIONSHIP. A Aneš porazí všechny konkurenty na slovenském finále DJ BATTLE DMC CHAMPIONSHIP.

A je tu sigl DÁVÁ MI. Úspěch. Úspěch a zase úspěch. Skladbu vydává vydavatelství BBARÁK a výše zmíněný Romeo a jeho tým sigl zvýrazní natočením videoklipu. A ani úspěch z videoklipu na sebe nenechá dlouho čekat, 8 týdnů v hitparádě DEKA, jeden z nejhranějších videoklipů na televizi MUSICBOX. Také se jim podaří vyhrát hitparádu na stanici Óčko. To ale není všetko, videoklip slaví uspěchy i na něměcký stanici VIVA, úspěch slaví taky v Anglii, Holandsku, Francii a Polsku.Po rozhodnutí o spolupráci pro SONY MUSIC ENTERTAINMENT začali pracovat na hóóóódně dlouho očekávaném albu.

2004 a na světě je album E.R.A. Hurááá!! Samozřejmě, že slaví úspěch, alb se prodalo tolik, že začínají patřit mezi nejprodávanější interprety na Slovensku a v rapu dosahují takovýho úspěchu, jako se ještě žádné skupině nepodařilo.Takhle KF vyšlapali hezkou cestičku pro další rapové skupiny. Koncertů jak na Slovensku, tak i v Čechách je nespočetně. No a taky díky nim se pomalu odbourává odpor vůči komerci, což je jediná cesta, která má nějakou budoucnost. Přestávaj se odsuzovat spolupráce s velkými vydavatelstvími, videoklipy a rozhovory v médiích. Vždyť čísla mluví za vše a taktéž převrat KF, který tam doposud nebyl.Za zmínku také stojí jejich výhra na udělování cen MUSICBOX AWARDS 2004 a to nejúspěšnější slovenskou skupinu. KF také hostují, například u ORIONA, VECka, GIPSYho, INDYho a WICHe a tak dále.Asi poslední novinkou je vydání Rytmusovy sólovky, která slaví taky úspěch. Album fakt pecka, jenom vřele doporučuji:)

sory ze cesky
Obrázok užívateľa
trip
Power user
Rank:
Power user
Príspevky:
253
Poďakovania:
0
Registrovaný:
01.07.2008
Bydlisko:
CiFeR ViLLaG3

28 Júl 2008, 08:14

hh len tak na spolocne tiche ujeby .. ako sa kto zmenil ..:D ...

Obrázok
Obrázok
Obrázok užívateľa
D_i_C_k
Gold user
Rank:
Gold user
Príspevky:
745
Poďakovania:
2
Registrovaný:
12.06.2008
Bydlisko:
PP-058 01

28 Júl 2008, 08:18

PLUS NIECO TO ESTE V SLOVENCINE!!:D


Rytmusove začiatky sa datujú do roku 91/92 kedy pôsobí ako tanečník v dnes už legendárnej brejkovej skupine X-Boyz. V tejto dobe repuje ešte po anglicky prebraté texty, ale začína už aj po slovensky. Parťákom mu je vtedy Money G z Piešťan.
---
V 94. stretáva Dávida zo Senca, ktorý mu neskôr dáva priestor na kultovom projekte Zvuk Ulice. Rytmus vtedy ešte ako Patrik Metamorfolord sa stáva pravou rukou Dávida a je jedným z prvých freestylerov. Podarí sa mu vyhrať prvú freestylovú súťaž na Slovensku – Bitka Slov.

Keďže po čase sa mu nepozdáva cesta, ktorou chcela ísť večšina Zvukárov, dáva sa na dráhu osamelého bežca. Priestor pre vlastnú produkciu mu poskytuje DJ Vec, ktorý ako jediný v tej dobe vlastní sampler Akai MPC. Neskôr začína aj s beatboxom. Kontaktuje Názov Stavby a Veca, a chodieva s nimi po koncertoch ako beatboxer aj raper. Vrámci tejto aktivity si niektorí možnože spomenú na finále ITF v Prahe, kde sa odohral legendárny battle s českým šampiónom Jesusom. Takisto sa dáva dokopy s DJom z NS, Hajtkovičom, a zakladajú Špinavý HR Produkt. Z pôvodne velkých spoločných plánov nakonec vzniká len pár skladieb a nejaké koncerty.

Egov vývoj začína niekde v 96. kedy sa cez klipy a časáky dostáva ku graffitti, a ďalej k rapu. Spoznáva sa s Aneškom a zakladajú skupinu Prízrak. Nahrajú spolu zopár trekov, ktoré ale časom zapadajú prachom posunu. Ego odchádza na rok do Kanady, z kade ho kvôli graffitti a vandalizmu po 9 mesiacoch vyhostia. Za tento čas repovo dospieva, píše vela textov a nachádza svoj štýl. Aneš za ten čas kúpil techniksy, mixák, platne a začal tvrdo trénovať.

Rytmus, ktorý v tej dobe má už slušné meno a konexie, ale zatial žiadneho DJa, sa dozvedá o Aneškovi. Dohodnú schôdzu, na ktorú Aneš prichádza aj s Egom. Rytmus a jeho nos na talenty, okamžite zbadajú potenciál. Chalani vďaka jeho kontaktom rýchlo získajú ponuku na prvý koncert a začínajú s prípravami. Za dva týždne nacvičia show, jakú tu ešte nikdo nerobil. Na Zraze Brejkerov 2001 vo Vrbovom ešte pod názvom Déjavú začínajú svoju spoločnú kariéru. Radikálny rap Ega a Rytmusa prešpikovaný Aneškovými skrečmi a jugglingami na vysokej úrovni a tiež Rytmusovým beatboxom ich okamžite odpáli do absolútnej špičky na Slovensku. Energická šou Kontrafaktu posúva latku hiphopových koncertov v Československu. Ich dobrá povesť sa hneď šíri jak kapavka od nakazenej cigánskej kurvy.

Prichádzajú ponuky a KF koncetruje po celom Slovensku.. Tiež ako prvej slovenskej skupine sa im podarí vo velkom preraziť aj v Čechách, kde patria k najoblúbenejším hiphopovým skupinám vôbec. Počas koncertovania získavajú vela dôležitých kontaktov v hiphopovom svete a každým vystúpením aj nových fanúšikov. Toto si nemôže nevšimnúť redakcia českého časáku BBaRáK a poskytne im priestor v ich prvom dvojstránkovom rozhovore. Ako prvá skupina zo slovenskej scény sa dostanú aj na obálku BBaRáKu.

Chalani neustále makajú, čoho výsledkom je ich prvá spoločná štúdiová nahrávka Pre všetkých skutočných 2: Nauždy, v produkcii Hajtkoviča, kerá sa objaví na výberovke From Amsterdam to Praha. Kvality Kontrafaktu presviedčajú čoraz vác ludí, čo vyústi do výstúpení na velkých akciách ako sú HipHop Kemp, Vinyl, alebo Pohoda. Od septembra 2002 Ego s Anešom študujú v Blave čo by na prvý pohlad mohlo spomaliť prácu na rozvoji. Je to však úplne naopak. Chalani cestujú a dávajú koncerty po celom Česko-Slovensku. Na jednom z nich, konkrétne na premiére filmu 8 Mile v pražskej Akropoli, ich osloví Romeo, legenda pražského graffitti, ktorý medzičasom začal točiť hiphopové klipy. Je ich koncertom natolko nadšený, že im ponúka natočenie klipu za minimálne náklady.

Do prvej polovičky roku 2003 sa datujú aj sólové úspechy členov KF. Rytmus si vybojuje svojim tučným beatboxom druhé miesto na kvalitne obsadenom Austrian Beatbox Championship. Aneš pre zmenu nekompromisným skrečovaním porazí všetkých konkurentov na slovenskom finále DJ battle DMC Championship.

Tvrdá práca pokračuje. Ego, Rytmus a Aneš začínajú pracovať na plánovanom singli Dáva mi / Dobré veci / Moja rola, ktorý vychádza v lete 2003 pod vydavatelstvom BbaRáK. Úspech singlu zvýraznia natočením klipu Dáva Mi so spomínaným Romeom a jeho týmom. Videoklip má nečakaný obrovský úspech keď celých 8 týždňov kraluje v hitparáde Deka a na televízii Musicbox s SMS hlasovaním patrí k jedným z najhranejších. Ako jednej z mála slovenských kapiel sa im podarí vyhrať hitparádu na českej hudobnej stanici Očko. Nečakane sa dostávajú aj na obrazovku nemeckej hudobnej stanice VIVA. Video Dáva Mi sa dostáva aj do ďalších európskych štátov ako je Anglicko, Holandsko, Francúzsko a Polsko.
---

Ďalší posun nastáva v produkcií. MURDAR DEMLES investuje 3000 EUR do najvyššej rady zo samplerov Akai, MPC 4000. Menia takisto aj nahrávacie štúdio. Obidva tieto fakty sa podpíšu na výraznom zlepšení kvality ich zvuku a produkcie. Úspechy a kvality Kontrafaktu prinútili velké vydavatelstvá, aby im ponúkli spoluprácu. Pochopili, že aj hiphop môže osloviť širšie masy. Chalani samozrejme nejsu jeblí a neskočili hneď po prvej ponuke. Boli v pozícii, keď si mohli v dosť velkej miere určovať podmienky. Nemuseli sa strkat a zhadzovat, starostlivo zvážili každú ponúkanú zmluvu. Nakonec sa rozhodli pre Sony Music Entertainment a začali pracovať na dlho očakávanom albume.

Tvrdá práca počas celého leta im prináša zaslúžené ovocie, keď v októbri 2004 krstia debutový album E.R.A.. Vydaniú predchádza uvedenie nového videoklipu ku rovnomennej skladbe E.R.A. Réžie sa opať chopil Romeo a jeho kumpáni. V predpredaji sa Kontrafaktu podarí predať viac albumov než Robovi Pappovi za celý život. Aj vrámci porovnania so slovenskými drbnutými skupinami sa KF nemusia hanbiť. Patria medzi najpredávanejších slovenských interpretov a v rape dosahujú predaj aký sa tu ešte žiadnej skupine nepodaril.

V súčasnosti určite patria medzi to najlepšie čo môže slovenský rap ponúknuť. Majú bezkonkurenčne najviac vystúpení a to aj na velkých akciách v Čechách a na Slovensku. Kontrafaktu sa podarilo vytvoriť priaznivé podmienky pre slovenský rep, dá sa povedať, že vyšlapali cestu ďalším skupinám. Aj napriek prvotnému odporu a rečiach o komercí, si vela hiphopých skupín nakonec uvedomilo, že toto je jediná cesta, ktorá má budúcnosť a perspektívu. Hiphopovým skupinám už prestávajú vadiť zmluvy s velkými vydavatelstvami, videoklipy a rozhovory v médiach. Jak hovorí Rytmus, čísla hovoria svoje a Kontrafakt dosiahol na Slovensku v rape prevrat, jaký tu ešte predtým nebol.
Obrázok užívateľa
D_i_C_k
Gold user
Rank:
Gold user
Príspevky:
745
Poďakovania:
2
Registrovaný:
12.06.2008
Bydlisko:
PP-058 01

28 Júl 2008, 09:28

na tych fotkach ego jak nejaky fetak rytmusa by som nezpoznal...a anes no ted jediny nejak moc za nezmenil
Obrázok užívateľa
trip
Power user
Rank:
Power user
Príspevky:
253
Poďakovania:
0
Registrovaný:
01.07.2008
Bydlisko:
CiFeR ViLLaG3

28 Júl 2008, 12:34

h htak rytmus je tam ako maly gangsta z ČÍNY !!:D .. a Ego cisty cuckar z nejakeho vyklenku ..:D .. :joint:
Obrázok užívateľa
D_i_C_k
Gold user
Rank:
Gold user
Príspevky:
745
Poďakovania:
2
Registrovaný:
12.06.2008
Bydlisko:
PP-058 01

06 Aug 2008, 20:19

jj D_i_C_k ma cistu pravdu....ale ta haluz ne? :joint:
Obrázok užívateľa
Dicobrazz
Platinum user
Rank:
Platinum user
Príspevky:
1161
Poďakovania:
0
Registrovaný:
25.05.2008
Bydlisko:
PoPrAd 4EvEr

23 Dec 2008, 21:11

Rytmus vyzerá jak keby išiel niekoho zabiť :crazy:
Obrázok užívateľa
anonym 1234
Závislák
Rank:
Závislák
Príspevky:
196
Poďakovania:
2
Registrovaný:
11.11.2008

23 Dec 2008, 22:28

mlady chlapci.. vtedy mozno ani netusili co z nich bude dnes
Obrázok užívateľa
olsincko
Power user
Rank:
Power user
Príspevky:
266
Poďakovania:
0
Registrovaný:
14.11.2008
Bydlisko:
Od nevidim do nevidim

05 Jan 2009, 18:59

to bol ich styl a viem si zivo predstavit ako na nich ludia pozerali :-)
Obrázok užívateľa
hetrick174
TOP prispievateľ
Rank:
TOP prispievateľ
Príspevky:
79
Poďakovania:
0
Registrovaný:
20.12.2008
Bydlisko:
Rimavska Sobota

07 Jan 2009, 19:20

co som cital tak tieto fotky robil egou foter
Obrázok užívateľa
Fruicik
Power user
Rank:
Power user
Príspevky:
320
Poďakovania:
0
Registrovaný:
24.08.2008
Bydlisko:
Trencin dolinecka

23 Jan 2010, 20:51

Neviete ci bude mat Kontrrafakt nieco nove? viem z Rytmus ma novy album ale ja by som chcel nieco od Ega..ten mi tu chyba. neplanuje svoj album alebo nieco?
Obrázok užívateľa
daker
Kto je 2pac?
Rank:
Kto je 2pac?
Príspevky:
4
Poďakovania:
0
Registrovaný:
06.04.2009

23 Jan 2010, 22:27

Ego>rytmus.... nwm aj ja by som chcel aspon solovku od Ega :P
Obrázok užívateľa
C4mp3r47
Pozorovateľ
Rank:
Pozorovateľ
Príspevky:
1
Poďakovania:
0
Registrovaný:
23.01.2010

29 Apr 2011, 12:13



Co hovorite na tento novy track.. :wink:
Obrázok užívateľa
NinoBeats
Gold user
Rank:
Gold user
Príspevky:
426
Poďakovania:
0
Registrovaný:
11.12.2010
Bydlisko:
Bratislava

29 Apr 2011, 17:27

maju aj lepsie pesnicky,ale tesim sa ze pokracuju
Obrázok užívateľa
commando
Power user
Rank:
Power user
Príspevky:
385
Poďakovania:
0
Registrovaný:
14.03.2010

29 Apr 2011, 19:21

pocul som ho v semtepbry +- ))
Obrázok užívateľa
channelgrey.
Gold user
Rank:
Gold user
Príspevky:
508
Poďakovania:
0
Registrovaný:
30.01.2011

16 Aug 2011, 11:59

MURDARDO MULANO TOUR 2005 (Babylon,BA)



Prvé hip hopové turné na Slovensku, vypredané kluby, unikátne spojenie raperov a špičkových muzikantov, najkvalitnejší zvuk a svetla, jednoducho historia...
Obrázok užívateľa
SUW.Madman
Underground
Rank:
Underground
Príspevky:
13
Poďakovania:
0
Registrovaný:
29.09.2009

15 Jan 2012, 15:32

Obrázok užívateľa
K4Ri
Power user
Rank:
Power user
Príspevky:
310
Poďakovania:
254
Registrovaný:
16.06.2009

15 Jún 2012, 12:15

kontrafakt :) klasika na ktorej som vyrastal :)
Obrázok užívateľa
2xP
TOP prispievateľ
Rank:
TOP prispievateľ
Príspevky:
54
Poďakovania:
0
Registrovaný:
09.06.2012
Bydlisko:
RS

04 Máj 2013, 16:55

co řikate na navrat kontrafaktu DJ Wich psal na svem fb profile že je čeka spoluprace
Obrázok užívateľa
Juicy
Platinum user
Rank:
Platinum user
Príspevky:
1315
Poďakovania:
54
Registrovaný:
01.08.2012
Bydlisko:
Karvína

04 Máj 2013, 22:01

asi len toľkoto:Albumy skupín ako Kontrafakt a H16 boli vždy kvalitné a prepracované...problém je že obe svoj posledný album vydali už strašne dávno...a tým pádom je ťažké naviazať na kontúry tých starých albumov a spraviť to tak aby slovo Kontrafakt a H16 nebolo len značkou ale aj zárukou kvalitného rapu.

Pozrite sa na skupinu Moja Reč vždy boli spolu všetko robili spolu a vždy sa im darilo majú na konte 6 albumov keď rátame aj demo a Delik spravil sólo XXXtape a chystá album no sám hovoril že Supa bude aspoň v 6 trackoch a to svedčí o tom že sú súdržný.

Možno príde k návratu Kontrafaktu neodvážim sa povedať že to nemôže byť dobré...no keď sa pozriem do youtube a dám si tam Rytmus jediné čo mám Illegal Party tak viem že dneska už ten svoj cigánsky šmrnc a tú pravú cigánsku papulu už nebudeme počuť ani ten piešťanský slovník.Je to nemožné aby sa vrátil a rapoval znova takým štýlom to už nebude on.

Ale určite od toho môžeme očakávať a ja dúfam že ano skladby ako napríklad od Ega skús ma chápať alebo od Rytmusa Fenomén Monopol Deti stratenej generácie ale aj Noc patrí nám...môže si hovoriť kto chce čo chce ale tieto skladby sú jednoducho rapové...niekomu to príde tak že nie lebo je tam proste nová hudba a zvuk neni už 240p ale 1080p ale to je ten progress.

Každopádne Wichova produkcia na albume by ma veľmi potešila pretože do čoho sa Wich položí je proste top...a neviem prečo ale chcel by som vidieť aj spoluprácu Kontrafaktu a Ektora...síce Ektor hrá inú ligu než KF ale čo nieje môže byť a máňa by to mohol zariadiť :D

PS:Netrepte do tejto témy to ako sú komerčný a všetko polka raperov môže ďakovať Rytmusovi za to že začal rapovať a mohli ho brať ako vzor v tom čo robí pretože každé decko vyrastalo na Kontrafakte no a druhá polka môže dakovať Rytmusovi že začal robiť komerčné veci pretože dnes na tom buduje karieru kopa raperov čo kedysi povedali že budú underground a že komerciu nechcú ani cítiť. Viď Kali, Majk Spirit,a nájdu sa ďalší...plus plno nováčikov čo sa snažia robiť veci pre disko people.

Keby nebolo Rytmusa rap na Slovensku ostane furt na tej istej vlne a poviem vám pravdu nechcel by som počúvať navždy to isté na tom istom bode.Som zástancom rapu a vždy bude premňa najlepší rap SK/CZ počúvam ho od 8 rokov.Aby som to všetko zhrnul tak KF premňa určite jedna zo skupín ktoré majú na svedomí vznik Slovenského rapu a pravej kvality kto povie opak tak si sere do huby a niektorým raperom by som najradšej dal facku za to keď na takéto mená púšťajú bludy a hladajú na nich všetky chyby.
Naposledy upravil ghetto2323 dňa 05 Máj 2013, 09:43, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
ghetto2323
Power user
Rank:
Power user
Príspevky:
214
Poďakovania:
4
Registrovaný:
16.06.2011

Ďalší

Späť na (SK) slovenská



 


  • Podobné témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Registrovaní užívatelia:
applebot, Bing [Bot], Google [Bot], martin127198812, nxest, revolutzer, Seznam [Bot], Tonic